Αστερούσια Όρη: Ένα σύγχρονο μουσείο για την πνευματική κληρονομιά και τον ορθόδοξο πολιτισμό των Αστερουσίων στην Ιερά Μονή Κουδουμά

Εορτή των Αγίων Πατέρων Παρθενίου και Ευμένιου στην Ιερά Μόνη μας

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και σε κατανυκτικό κλίμα, τελέσθηκαν και φέτος οι πανηγυρικές εκδηλώσεις εις τιμή και μνήμη των Οσίων πατέρων της Ιεράς Μονής μας Παρθενίου και Ευμενίου. Οι εκδηλώσεις άρχισαν από τη Δεύτερα με την καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία στο καθολικό της Μονής. Την Τρίτη, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πολλών κληρικών και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Την κυριώνυμο ημέρα, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου. Ο Καθηγούμενος στην ομιλία του ευχαρίστησε το Δήμαρχο Γόρτυνας Μιχάλη Κοκολάκη και τον Εμμανουήλ Κουτουλάκη Γενικό Γραμματέα Αιγαίου για τη μεγάλη προσφορά στο έργο της της Μονής Κουδουμά. Εις ένδειξη ευχαριστίας για τη σημαντική αυτή προσφορά τους, ο Μητροπολίτης Γόρτυνης και Αρκαδίας κ. Μακαριος τους απένειμε επαίνους.

Εκ.της Ι.Μ.Κ.

Εορτή των Αγίων Πατέρων Παρθενίου και Ευμένιου στην Ιερά Μόνη Κουδουμά

Με χαρά σας προσκαλούμε στην Ιερά Πανήγυρη των Νέων Κτητόρων αυτής, των Οσίων Πατέρων Παρθενίου και Ευμενίου στις 10 Ιουλίου ημέρα Τετάρτη.

Το πρόγραμμα της εορτής θα διεξαχθεί ως εξής:

Δευτέρα 8 Ιουλίου:

Ώρα 8:30 μ.μ. με 2:00 π.μ.,

Θα πραγματοποιηθεί η Ιερά αγρυπνία στον καθολικό της Μονής.

Τρίτη 9 Ιουλίου:

Ώρα 7:00 μ.μ.

Θα γίνει ο πανηγυρικός Εσπερινός.

Τετάρτη 10 Ιουλίου:

Ώρα 7:00 π.μ. με 10:30 π.μ.,

Θα πραγματοποιηθεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό των Αγίων.

 

Θα ήταν χαρά να βρεθείτε κοντά μας να συν – πανηγυρίσουμε τους Αγίους και να λάβουμε την Χάρη τους.

Η Παναγία και οι Άγιοι Πατέρες να είναι πάντα δίπλα σας.

Ιερά Μονή Κουδουμά.

8ημερη Προσκυνηματική εκδρομή στην όμορφη Καππαδοκία

Η Ιερά Μονή Κουδουμά μαζί με το σύλλογο αυτής, Προγραμματίζει την παραπάνω προσκυνηματική εκδρομή και παρακαλεί όποιος ενδιαφέρεται και μπορεί να μελετήσει το παραπάνω πρόγραμμα και να ακολουθήσει αυτή την πνευματική θεωρία.

 

Ευχαριστούμε η Παναγία και οι Άγιοι να ευλογούν την ζωή σας.    ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ομιλία του Πανοσιολ. Αρχιμ. Μακαρίου, Ηγουμένου της Ι. Μονής Κουδουμά, κατά τα εγκαίνια του Ι. Ναού του Αγίου Ευμενίου του Νέου στην Ιερά Μονή Κουδουμά.

Σεβασμιώτατε πάτερ και Δέσποτα

 

Σεβαστοί μου πατέρες,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Γόρτυνας,

Αξιότιμε Αρχηγέ κ. Μιχαήλ. Καραμαλάκη,

Εκπρόσωποι των φορέων του τόπου μας,

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί,

Σήμερα, ο Άγιος Ευμένιος ο νεότερος, μας φέρνει εδώ, στον απομακρυσμένο αυτό τόπο του Κουδουμά, των Αστερουσίων, για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου του. Ο Άγιος Ευμένιος, σήμερα, μας καλεί να πραγματοποιήσουμε, στο όνομά του, μία από τις ομορφότερες τελετές της Εκκλησίας μας, τον Εγκαινιασμό αυτού του ιερού χώρου, την θρόνιαση του ιερού θυσιαστηρίου για να μαρτυρεί τη συνέχεια της πίστης μας και την αιώνια παρουσία του Θεού στον κόσμο.

Σήμερα, το πάλαι ποτέ ερειπωμένο κελί που φιλοξένησε κάποτε τους λεπρούς καλόγερους του Μοναστηριού μας, μετατρέπεται σε ένα λιμάνι προσευχής και σωτηρίας για όλους εμάς, στο όνομα ενός λεπρού, του Αγίου Ευμενίου του Νέου. Αυτό το κτήριο που έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε σήμερα, ήταν το καταφύγιο των περιθωριοποιημένων αδελφών της Μονής μας που πάλευαν όχι μόνο με την ασθένεια τους αλλά και με τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον καθημερινό εξευτελισμό.

Ο νέος αυτός ναός που κοσμεί το Μοναστήρι μας, δεν είναι άλλη μια εκκλησία για να καμαρώνουμε την εκκλησιαστική κληρονομιά των Αστερουσίων ούτε για να ενισχύουμε την τουριστική προβολή του τόπου μας. Είναι και γίνεται πλέον ένας ζωντανός φάρος ελπίδας και πνευματικής ενδυνάμωσης που ο ίδιος ο Άγιος κατά την παραμονή του εδώ, ευλόγησε με τα δάκρυα της προσευχής του και συνεχίζει να ευλογεί με τη Χάρη του.

Ο Άγιος, γνήσιο τέκνο των Αστερουσίων, αφού δοκιμάστηκε με τη λέπρα υπέφερε, έζησε την ασθένεια, την απομόνωση, το περιθώριο. Όμως αντί να υποκύψει, αντιμετώπισε αυτήν με πνευματική δύναμη και αρχοντιά. Δέστε πως περιέγραφε ο ίδιος τους φοβερούς πόνους της λέπρας, όπου όταν συνδυάζονταν με υψηλότατο πυρετό, ένιωθε ένα δροσερό αεράκι να τον δροσίζει και να του δίνει πολλή χαρά λέει: «Ήταν σαν μια σιδεροχτενιά, να σου τη βάζουν εδώ πίσω στην πλάτη και να σου τραβάνε τις σάρκες. Αυτό το πράγμα δεν το έζησες ποτέ και δε θέλω να το ζήσεις. Να σου τραβάνε τις σάρκες κάτω, σου λέω, κάτω, κάτω, κάτω, να μπαίνει η σιδεροχτενιά μέσα στις σάρκες και να σου τις τραβάνε και να λες: «Ρίξε τις σάρκες να τελειώνουμε.» Φαντάσου τί πόνος! Αυτό είναι μαρτύριο». Και όταν τον ρωτούσαμε, «Κι εσύ Γέροντα, τι έκανες;» απαντούσε: «Έκανα προσευχή και μετά άρχισα να σκέπτομαι αυτόν τον καλό λογισμό: «Μεγάλος ο Σταυρός, μεγάλη η Ανάσταση μεγάλη η συμμετοχή στα Πάθη του Κυρίου». Και μετά τον καλό λογισμό, ήρθε η δρόσος του Αγίου Πνεύματος, ο καρπός δηλαδή.

Μια άλλη φορά ανέφερε σε πνευματικό του παιδί ότι χάρηκε πολύ όταν έμαθε ότι πάσχει από λέπρα: «Χάρηκες;», απόρησε εκείνος. «Ναι με γέμισε απέραντη χαρά, γιατί, όσο πιο μεγάλη η ασθένεια, τόσο πιο μεγάλος Σταυρός, τόσο πιο μεγάλη Ανάσταση. Και είπα: «Πω, πω, Θεέ μου, μεγάλο δώρο μου έδωσες. Σε ευχαριστώ Χριστέ μου, που μου έδωσες τόσο μεγάλο σταυρό. Θα έχω μαζί Σου μεγαλύτερη συμμετοχή στα Πάθη Σου, αλλά και πιο μεγάλη συμμετοχή στην Ανάστασή Σου!». Αυτό θα πει πνευματική λεβεντιά και αρχοντιά να πονάς αλλά να αντλείς δύναμη εμπιστευόμενος το Χριστό.

Με την ίασή του, αντί να αποχωρήσει, επέλεξε να μείνει και να γίνει ο θεραπευτής των ψυχών και των σωμάτων εκείνων που υπέφεραν. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των πιο αδύναμων. Επέστρεψε όμως εδώ στα ηγιασμένα αυτά χώματα, οδηγούμενος από την Παναγία μας, για να θεραπευτεί. Να θεραπευτεί από μια άλλη σκλαβιά ακόμα πιο ισχυρή, την κατάληψη του πονηρού την οποία υπέστη στα σκαλιά του Λοιμωδών ένεκεν μια κούφιας ευχαρίστησης όπως λέει ο ίδιος και δαιμονίστηκε. Εδώ όμως είδε την αγκαλιά της Παναγίας μας και Εκείνη να του λέει «έλα παιδί μου στο σπίτι μου και εγώ θα σε κάνω καλά», όπως και έγινε. Αυτή η θεραπεία, που συντελέστηκε εδώ αδελφοί μου, στέκεται η αφορμή για αυτήν την ιερή ημέρα, του εγκαινιασμού του ναού του Άγιου Ευμενίου του Νέου.

Και αφιερώνουμε αυτόν το Ναό σε έναν μεγάλο Άγιο, ο οποίος μας δείχνει, μέσα από το βίο του, πως η αγάπη, η ελπίδα δυναμώνουν την πίστη και μπορούν να μετατρέψουν τον πόνο σε ταξίδι πνευματικής θεραπείας. Μας δείχνει πως η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην αγάπη προς το Θεό. Είναι αυτή η αγάπη που μας καλεί ο Άγιος να λέμε στις προσευχές μας: «Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, βοήθησε με να σε αγαπώ πάντοτε περισσότερο από όλο τον κόσμο, περισσότερο από τον εαυτό μου και να μην χορταίνω να σε αγαπώ».

Μια αγάπη που πληρώνει (ικανοποιεί – γεμίζει) την καρδιά και την πλημμυρίζει από χαρά. Χαρά που δεν είναι απλώς μια αίσθηση, αλλά μια στάση ζωής, που αντλείται από τη βαθιά εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.

Σήμερα ο Άγιος Ευμένιος μας καλεί στη χαρά του.

Καθώς εγκαινιάζουμε αυτόν τον ιερό χώρο, ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα του Αγίου Ευμενίου. Ας κρατήσουμε τη χαρά και το γέλιο του ως φάρο φωτός στη ζωή μας, αναγνωρίζοντας ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Αυτή η θεία αγάπη, η θεία χαρά που ο Άγιος Ευμένιος διέχεε με κάθε του λόγο και πράξη, γελώντας ακόμα και στα πιο δύσκολα γεγονότα. Αυτό το γέλιο δεν ήταν απλώς μια έκφραση αισιοδοξίας αλλά μια βαθιά πνευματική αντίληψη ότι όλα είναι υπό τη Θεία Πρόνοια.

Κοιτάξτε την εικόνα του Οσίου Ευμενίου. Χαμογελάστε του και αφήστε την εικόνα του τον Άγιο, να σας εμπνεύσει για μια ζωή γεμάτη χαρά. Η εσωτερική γαλήνη και η αγάπη που εκπέμπει, μπορούν να γίνουν πηγή δύναμης και αισιοδοξίας στην καθημερινότητά μας, με κάθε χαμόγελο, ο Άγιος Ευμένιος στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και ενθάρρυνσης, δείχνοντας ότι η χαρά είναι προσιτή σε όλους, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις που έρχονται στη ζωή μας.

Με την ευλογία του Αγίου Ευμενίου και την πνευματική μας ανανέωση, ας είναι αυτός ο ναός φάρος, πίστης και αγάπης, αποτελώντας ένα ζωντανό σημείο συνάντησης για όλους εμάς που αναζητούμε την ειρήνη και τη χαρά μέσα στην αγκαλιά του Θεού «Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, βοήθησε με να σε αγαπώ πάντοτε περισσότερο από όλο τον κόσμο, περισσότερο από τον εαυτό μου και να μην χορταίνω να σε αγαπώ».

Ας προσφέρουμε και εμείς αγάπη και στήριξη στους συνανθρώπους μας, μεταφέροντας την αγάπη που εξέπεμπε ο Άγιος Ευμένιος στις σχέσεις και στις καθημερινές μας ενέργειες.

Μετά από αυτές τις σκέψεις απευθύνομαι προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας το Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο τον ακάματο εργάτη του καρποφόρου αμπελώνος του Χριστού, τον ευλογούντα και αγιάζοντα ημάς και Σας εκφράζω Σεβασμιώτατε, μέσα από την καρδιά μου τις θερμές μας ευχαριστίες για την στοργική αγάπη και συμπαράσταση την οποία καθημερινά μας προσφέρετε αλλά και τη χαρά που μας δίνετε με τα εγκαίνια τα οποία επιτελείτε σήμερα και ευλογείτε αυτό το έργο και βάζετε ένα ακόμα χρυσό κρίκο αυτής της πνευματικής μεγάλης κληρονομιάς αυτού του τόπου. Αγιάζοντας σήμερα ένα θυσιαστήριο στο όνομα του Αληθινού θεού και προς τιμή του Αγίου Ευμενίου του Νέου διατρανώνετε την συνέχεια αυτής της μεγάλης θαυμαστής, πνευματικής, ευωδιαστής, πορείας και παρουσίας αγίων ασκητών και πατέρων αυτού του τόπου των Αστερουσίων Ορέων. Είθε οι πρεσβείες τους να Σας συντροφεύουν στον αγώνα και το έργο που καταβάλετε προς δόξαν της Εκκλησίας μας.

Επίσης ευχαριστούμε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Ιωακείμ Καρανδινό Πρωτοσύγκελο της Ι. Μητροπόλεώς μας που είναι κοντά μας και διακόνησε ετοιμάζοντας τα των ιερών Εγκαινίων.

Ευχαριστώ όλους του Σεβαστούς πατέρες που βρίσκονται σήμερα εδώ, καθώς και τους αγαπητούς Άρχοντες του τόπου μας που πάντοτε αγαπούν και στηρίζουν το Μοναστήρι μας. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Γόρτυνας κ. Μιχαήλ Κοκολάκη που είναι παρών σήμερα και που ποικιλότροπα στηρίζει το Μοναστήρι μας.

Επίσης ευχαριστώ όλους εσάς τους εγγύς και τους μακράν, άπαντες τους αγαπητούς αδελφούς, που ήρθατε με χαρά σήμερα για να τιμήσετε τον Άγιό μας.

Είναι όμως ανέκφραστη η συγκίνηση μας και ασυγκράτητα τα αισθήματα της χαράς μας, για ότι οικονόμησε ο Άγιος δια εκλεκτών προσώπων που ενέπνευσε ώστε να οικοδομηθεί, να ευπρεπιστεί και ένα καλλωπιστεί αυτός ο χώρος και αναφέρομαι σε εκείνους οι οποίοι πρόσφεραν πολλά ή λίγα, που όμως ήταν ικανά για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα.

Και ευχαριστούμε τον εκπονήσαντα την αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση αυτού του χώρου σε ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ευμένιο το Νέο τον κ. Βαγγέλη Κουτάντο ο οποίος είναι και συγγενής του Αγίου και τον οποίο ευχαριστούμε για τη δωρεά αυτή και παρακαλούμε τον Άγιο όπως εκείνος σχεδίασε τον Ναό του, να του σχεδιάσει μια ευλογημένη πορεία χαρίζοντάς του κάθε ευλογία και αγαθό στην ζωή αυτού και της οικογένειάς του.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον κ. Οδυσσέα Τσαμαντιώτη τον εργολάβο που ανέλαβε αυτόν τον Ναό και που φιλότιμα εργάστηκε μετά του εκλεκτού συνεργείου του να φέρουν εις πέρας αυτό το όμορφο αποτέλεσμα, αφού αυτό το χάλασμα το μετέτρεψαν μια πνευματική όαση που στο εξής θα ξεδιψά και θα δροσίζει κάθε ψυχή. Τους ευχαριστώ για όλο τον κόπο και την άψογη συνεργασία που έχουμε σε όλες τις δραστηριότητες της Μονής που τον αφορούν και εύχομαι ο Άγιος να τους ευλογεί όλους. *

Ευχαριστώ τον κ. Νικόλαο Φουκάκη από τον Πανασό που με πολύ φιλότιμο εργάστηκε για την διαμόρφωση αυτού του χώρου με τις χωματουργικές εργασίες που πραγματοποίησε. Ο Άγιος να ευλογεί αυτόν και τους οικείους του. *

Στρέφω το νου μου στον Καναδά στον κ. Κωνσταντίνο Γκουγκούλια οποίος για άλλη μια φορά συμπαραστάθηκε σ’ αυτό το έργο του Αγίου Ευμενίου όμως και εκλεκτοί αδελφοί συντοπίτες μας που βρίσκονται σήμερα εδώ όπως ο Κρουσταλάκης Νικόλαος με τη σύζυγό του Αφροδίτη οι οποίοι πρόσφεραν ικανά για την ολοκλήρωση του ναού αλλά και για την επίπλωσή του.

Επίσης αναφέρουμε και ευχαριστούμε κι άλλους αδελφούς οι οποίοι προσέφεραν κανδήλια, στασίδια, ιερά σκεύη κι άλλα λειτουργικά είδη, την έκδοση παρακλήσεων και αγιογραφιών στο Ναό και αυτή είναι: η Σοφία Πολιτίδου, ο Ιωάννης Χριστόπουλος, η Ελισάβετ Καπογιάννη, ο Γεώργιος Χαραλαμπίδης, η Γεωργία Χαροκόπου, η Μαρία Παντεχάκη, η Πόπη Μπρόκου, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη Καραδημητρίου, ο Βασίλης Μπελαντής, ο Βουδάσκας Αντώνιος, ο Τσικανδυλάκης Χαράλαμπος, ο Ζαχαριουδάκης Ιωάννης, η Άρτεμις και Κυριακή Λιδατάκη, η Ευθαλία Καλεντάκη και Γεώργιος Παπουτσάκης και τέλος ο Ιωάννης Κοκολάκης και ο Δήμαρχός μας Μιχαήλ Κοκολάκης.

Εξαιρετικά δε σήμερα τιμούμε και ένα ακόμα πρόσωπο που εργάστηκε επίπονα εδώ για πολλά χρόνια και ανέπλασε όλο τον περιβάλλοντα χώρο τον κ. Νικόλαο Σκοντράνη αλλά και άλλους πολλούς, αφανείς αδελφούς μας που εμπιστεύτηκαν την προσπάθειά μας και ήρθαν αρωγοί στο ταπεινό αυτό έργο .

Πως να παραλείψω και όλους εκείνους οι οποίοι αυτές τις μέρες δαπανήθηκαν στην προετοιμασία αυτών των εγκαινίων όλους τους κοπιώντας αδελφούς και τους προσφέροντας πολλά από τα εδέσματα τα οποία θα προσφερθούν σήμερα.

Ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Ευμενίου να χαρίζει εκατονταπλασιασμένες δωρεές και ευλογίες στη ζωή όλων και να μας αξιώσει της σωτηρίας μας.

Αγαπητοί μου αδερφοί, καθώς θα αποχωρείτε σήμερα από αυτό το ιερό μέρος, σας παρακαλώ να κρατήσετε αυτή τη χαρά, χαράξτε το χαμόγελο του Αγίου στις καρδιές σας.

**Αυτό το σημείο εκ παραδρομής παραλείφθηκε κατά την ομιλία, όμως είναι τόσο αναγκαίο να ειπωθεί γιατί συμπληρώνει την όμορφη και συλλογική εργασία που επιτεύχθηκε.

 

 

 

Ο πρώτος ναός του Αγίου Ευμενίου του Νεου στην Ιερά Μονή Κουδουμά, στα Αστερούσια Όρη

Με μεγάλη τιμή και βαθιά πνευματική συγκίνηση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, τέλεσε μια από τις κατανυκτικότερες τελετές της Εκκλησίας μας, τον εγκαινιασμό του νέου ναού του Αγίου Ευμενίου του Νέου, στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Κουδουμά, την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, παρουσία πλήθους τοπικών φορέων και πιστών από όλον τον κόσμο.

Μια νέα εποχή ελπίδας και πνευματικής στήριξης, σηματοδοτεί το νεο παρεκκλήσι στην Ιερά Μονή Κουδουμά, που ανακαινίστηκε στο χώρο ενός παλαιού κελιού που φιλοξενούσε του λεπρούς ασκητές των Αστερουσίων. Ο Άγιος Ευμένιος, αφού έζησε την αρρώστια και θεραπεύτηκε, με θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας του Κουδουμά, συνέχισε να υπηρετεί τον συνάνθρωπο από το νοσοκομείο Λοιμωδών της Αθήνας, τιμώντας με το όνομά του το μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Κουδουμά έως την οσιακή του κοίμηση.

Κατά την διάρκεια της τελετής τοποθετήθηκαν στην νέα Αγία Τράπεζα Ιερά Λείψανα των Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνου, μαζί με μνημονοχάρτια που ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες ονομάτων ζώντων και κεκοιμημένων αδελφών, φανερώνοντας με αυτόν τον τροπο την αιώνια ενότητά μας στο ένα Σώμα Χριστού. Η συλλογή των ονομάτων πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακού καλέσματος, επιβεβαιώνοντας πως όλα τα εργαλεία, φυσικά ή ψηφιακά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς Δόξαν Θεού. «Πάντα όσα ηθέλησεν ο Κύριος εποίησε», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Άγιος, ας γίνει και το σύνθημά μας.

«Η χαρά και η αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο μπορούν να μετατρέψουν τον πόνο σε ευφροσύνη, την ασθένεια σε θεραπεία, τον αποκλεισμό σε ζωντανή κοινότητα» τόνισε με τον λόγο του ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουδουμά, αρχιμανδρίτης Μακάριος Σπυριδάκης. Ενώ ζήτησε από τους πιστούς να «εμπνευστούν από την προσφορά του Αγίου Ευμενίου και να κρατήσουν το χαμόγελό του χαραγμένο στις καρδιές τους ως παρακαταθήκη από την σημερινή εορτή των εγκαινίων».

Με την ολοκλήρωση των εγκαινίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακάριος, μοίρασε ευλογίες στους πιστούς και ευεργέτες, ενώ ο Ηγούμενος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της ημέρας. Ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα για όλους τους προσκυνητές,

Ο νέος ναός του Αγίου Ευμενιου του νέου προσκαλεί τον κάθε άνθρωπο να βιώσει από κοντά την αγάπη, τη χαρά και την ευγνωμοσύνη που μεταδίδει απλόχερα ο Άγιος Ευμένιος ο Νέος.

 

 

Ιερά Πανήγυρις Οσίου Κοσμά & Άγιου Νικολάου

Αγαπητοί προσκυνητές και φίλοι της Ιεράς Μονής Κουδουμά.
Χριστός Ανέστη.

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Σάββατο 18/05/24 θα πραγματοποιηθεί ιερά αγρυπνία έως και την ακολουθία του όρθρου για την εορτή της επανακομιδής του ιερού λειψάνου του Οσίου Κοσμά του ερημίτη στην Κρήτη από 7:30 μ.μ. έως 12:30 τα μεσάνυχτα.
Αύριο το πρωί 8:00 με 10:00 π.μ. Θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία των Ωρών και η θεία Λειτουργία.

Την Δευτέρα 20/05/24 η εκκλησία τιμά τη μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας και τα πολλά θαύματα τα οποία στο διάβα του πραγματοποίησε.
Την ημέρα αυτή εορτάζει το ιερό μετόχιο Του Αγίου Νικολάου λίγο πιο πάνω από το χωριό Στέρνες .
Εσπερινός την Κυριακή το απόγευμα δεν θα πραγματοποιηθεί.
Την Δευτέρα το πρωί 8:00 με 10:00 π.μ.
θα τελεσθεί η θεία λειτουργία και κατόπιν θα παρατεθεί κέρασμα – γεύμα.
Θα ήταν χαρά μας, να έρθετε και να συνεορτάσετε μαζί μας.

Εκ. της Ι.Μ.Κ.

Τοποθέτηση ονομάτων στην Αγία Τράπεζα του Ναού του Αγίου Ευμενίου του Νέου

Στις 26 Μαΐου 2024, στην Ιερά Μονή Κουδουμά, θα πραγματοποιηθεί ο Εγκαινιασμός (θρόνιαση) του Ιερού Παρεκκλησίου του Οσίου Ευμενίου του Νέου. Το ερειπωμένο κελί στο οποίο φιλοξενούνταν οι λεπροί μοναχοί της Ιεράς Μονής Κουδουμά, μετατράπηκε σε χώρο λατρείας και προσευχής. Γίνεται ένα λιμάνι ψυχών και σωμάτων των χριστιανών, υπό τη σκεπή και ευλογία του Οσίου Ευμενίου του Νέου, ο οποίος με τη χάρη της Παναγίας μας γιατρεύτηκε στα αγιασμένα αυτά χώματα.

Ο εγκαινιασμός του Ναού θα τελεστεί απο τον Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, σε μια από τις κατανυκτικότερες τελετές της Εκκλησίας μας στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε σωματικώς και πνευματικώς.

Στην τελετή των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος θα τοποθετήσει στο ι. Θυσιαστήριο, μυρωμένα Ιερά Λείψανα μαζί με μείγμα από κερί, μαστίχη, σμύρνα, αλόη, θυμίαμα και αλλά αρώματα μαζι με μικρά χαρτάκια με ονόματα ζώντων και τεθνεώτων αδελφών.

Σας καλούμε να αποστείλετε τα ονόματα ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά πατώντας εδώ:  

https://forms.gle/MoVQ6FzEMXrH86yy8

 

Φόρτωση…

Μετά την τοποθέτηση των Ιερών Λειψάνων και των ονομάτων ζώντων και τεθνεώτων στην Αγία Τράπεζα, ο Σεβασμιώτατος θα εκχύσει την κηρομαστίχη και τα αρώματα, που συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το σώμα του Κυρίου, στην οπή της Αγίας Τραπέζης για τη στερέωση του ανεγειρομένου Τάφου και θα τελέσει την πρώτη Αρχιερατική Θεία λειτουργία.

 

«Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…» (Ψαλμ. 24).

 

 

 

Ευχαριστήριο της Ιεράς Μονής προς το Δήμο Γόρτυνας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Στέρνες – Μονή Κουδουμά

Η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κουδουμά, επιθυμεί να

εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες στο Δήμο Γόρτυνας για την άμεση και αποτελεσματική

ανταπόκρισή των αρμοδίων στις πρόσφατες καταστροφές που προκλήθηκαν από τα

έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας. Η συνεισφορά του Δήμου στην άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει το

Μοναστήρι με τον κάμπο της Μεσσαράς ήταν καίρια για την απρόσκοπτη

πρόσβαση των πιστών αλλά και των κτηνοτρόφων της περιοχής.

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Δήμαρχο Γόρτυνας κ. Μιχαήλ Κοκολάκη, τον Αντιδήμαρχο Κόφινα κ. Ιωάννη Κρητικόπουλο και τους συνεργάτες τους για την υποστήριξη που παρέχουν στο Μοναστήρι μας, αλλά και στην ευρύτερη απομακρυσμένη περιοχή των Αστερουσίων.

 

Με ευχές,

 

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουδουμά

6ημερη Προσκυνηματική εκδρομή στην όμορφη Ρόδο

Η Ιερά Μονή Κουδουμά και ο σύλλογος αυτής οργανώνει 6ημερη  Προσκυνηματική εκδρομή στην όμορφη  Ρόδο οπού θα επισκεφτούμε αρκετά μοναστήρια και αξιοθέατα  από τις 15 έως 20 Ιουνίου. Η τιμή συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 495€.

Στο παρακάτω πρόγραμμα θα ενημερωθείτε κατάλληλα. Για την συμμετοχή σας απευθύνεστε στο τηλέφωνο του γραφείου και της προέδρου του συλλόγου τηλ .697 9671415 & 2810227051  .

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και την αγάπη σας προς το Μοναστήρι μας.

Εκ της Ι.Μ.Κ.

6ημερη Προσκυνηματική εκδρομή στην όμορφη Ρόδο pdf