Ένα σύγχρονο μουσείο για την πνευματική κληρονομιά και τον ορθόδοξο πολιτισμό των Αστερουσίων στην Ιερά Μονή Κουδουμά

Στην Ιερά Μονή Κουδουμά, στο πλαίσιο των εορτασμών των Αγίων Πατέρων Παρθενίου και Ευμενίου, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των δραστηριοτήτων του νέου ανακαινισμένου κτιρίου που θα φιλοξενηθεί το σύγχρονο μουσείο για την πνευματική κληρονομιά και τον ορθόδοξο πολιτισμό στα κεντρικά Αστερούσια, νότια του Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο έρευνας, διαφύλαξης και ανάδειξης της πνευματικής κληρονομιάς των κεντρικών Αστερουσίων, η μελέτη του οποίου, θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δήλωσε:

«Υπογράψαμε την απόφαση έγκρισης δαπάνης για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει υπηρεσίες κατάρτισης προκαταρκτικών μουσειογραφικών και μουσειολογικών μελετών για την κατασκευή υβριδικής έκθεσης στην Ι.Μ. Κουδουμά. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην ανάδειξη της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του ιερού αυτού τόπου.»

                 

Η εναρκτήριος ενέργεια για τις δράσεις του μελλοντικού μουσειακού κέντρου πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2024, μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, με την έναρξη των εργασιών της φωτογραφικής έκθεσης “Χαῖρε Ἀστερουσίων Πολιτεία | Behold the land of Asterousia”. Την -εν εξελίξει- έκθεση επισκέφτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακάριος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Μιχάλης Κοκολάκης, ο συγγραφέας κ. Ζαχαρίας Καλοχριστιανάκης και πλήθος τοπικών παραγόντων και επισκεπτών. Την ξενάγηση στην έκθεση πραγματοποίησαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουδουμά, Aρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης, μαζί με τους διευθυντές του Οργανισμού Έρευνας, Καινοτομίας και Πολιτισμού LOOX, κ. Λουκά Ζιάρα και κ. Χρήστο Καλαϊτζόγλου, οι οποίοι υπογράφουν την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την επίσκεψή του, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για το σπουδαίο έργο που επιτελούν στην προαγωγή του πολιτισμού στα Αστερούσια, τους παρότρυνε να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο στη σπουδαία πνευματική παρακαταθήκη του Αριστοτελιστή φιλοσόφου Ιωσήφ Φιλάγρη, ο οποίος έδρασε τον 14ο στο σημερινό μετόχι της Ιεράς Μονής Κουδουμά στο Λουσούδι, ενώ, τέλος, υποσχέθηκε να συμμετέχει και ο ίδιος στην έκθεση με μια δική του φωτογραφία.

Πρόκειται για μια δυναμική και εξελίξιμη έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες φωτογραφίες επισκεπτών. Είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της φυσικής και πνευματικής κληρονομιάς των κεντρικών Αστερουσίων και φιλοξενεί έργα ταλαντούχων φωτογράφων, μεταξύ των οποίων οι Γεώργιος Σταματάκης, Χρήστος Παπαναστασίου Κόντος, Μανώλης Ντρετάκης, Ιωάννα Σακελλαράκη, Μάγια Βίντλερ, Κωνσταντίνος Βούδασκας, π. Ιλαρίων Σταματάκης κ.α. Έγινε επίσης ανοιχτό κάλεσμα σε φίλους φωτογράφους των Αστερουσίων να αποτυπώσουν την ομορφιά αυτού του μοναδικού τόπου και να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, στα πλαίσια των ερευνητικών εργαστηρίων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ορθόδοξης πνευματικότητας που θα πραγματοποιηθούν εκείνο το διάστημα με τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το σπουδαίο πνευματικό και ερευνητικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μονή Κουδουμά σε συνεργασία με τον Οργανισμό έρευνας, καινοτομίας και πολιτισμού LOOX, επιβραβεύτηκε μεταξύ των “Μεγαλύτερων Εκπαιδευτικών Ηγετών στην Ελλάδα” αναδεικνύοντας τη δέσμευση τους στην προώθηση της σύγχρονης οπτικοακουστικής διδασκαλίας, της ερευνητικής εξωστρέφειας, της βιωματικής μάθησης και της αναβάθμισης της εκπαιδευτικής εμπειρίας στην ψηφιακή εποχή.

Συγκεκριμένα, έλαβαν χρυσό βραβείο στα Education Leaders Awards 2024, για το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “/i.ko.na/: Βιωματικό εργαστήριο έρευνας, καινοτομίας, εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας στα Αστερούσια Όρη” σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Γόρτυνας, την Ιερά Μονή Κουδουμά και την επιστημονική τεκμηρίωση & συμβουλευτική: 1. Εργαστήριο Ψηφιακής Έρευνας και Σπουδής Χειρογράφων, Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, 2. Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας & Εφαρμογών, Εκπ. Τεχνολογίας & Παραγωγής Εκπ. Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής, Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, 4. Εργαστήριο Νωπογραφίας και Τέχνης των Φορητών Εικόνων, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. 

Ενώ οι δράσεις για την “Αναβίωση του Πανεπιστημίου του Ιωσήφ Φιλάγρη: Ένα Νέο Ξεκίνημα στα Αστερούσια Όρη” σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Γόρτυνας, το Εργαστήριο Ψηφιακής Έρευνας Χειρογράφων της Θεολογική Σχολή Αθηνών και του Εργαστηρίου Νωπογραφιας και Φορητών Εικόνων της  Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, απέσπασε το χάλκινο βραβείο στα Education Leaders Awards 2024 για τους δεσμούς που αναπτύσει το πρόγραμμα  με την Κοινωνία για την προαγωγή  της Δια Βίου Εκπαίδευση.

                 

Send us mail